پردیس سینمایی اصفهان سیتی سنتر

برنامه سانس های امروز
02/30 1403
خبر

سینما حقیقت از فیلم تا کارگاه


 



مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان امور سینمایی کشور، چهاردهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» را به دبیری محمد حمیدی مقدم، از 18 تا 25 آذرماه 99 و با توجه به شیوع جهانی بیماری کووید 19 به صورت مجازی و نمایش برخط (آنلاین) برگزار خواهد کرد.


آمار فیلم‌های مستند ارسالی به دبیرخانه چهاردهمین جشنواره در گونه‌ی دینی و آیینی 10 درصد، زیست محیطی 10.5 درصد، پرتره 11.6 درصد بوده است. جایزه شهید آوینی هم که مختص فیلم‌های مستند منتخب حوزه‌ی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت در منطقه است، حدود 34 درصد آثار ارسالی به دبیرخانه این جشنواره را شامل می‌شود.


سایر فیلم‌های ارسالی هم که آمار پایین‌تری دارند، با گونه‌ها و موضوعاتی چون مستندهای تاریخی و میراث فرهنگی، قوم‌شناسی، مردم‌شناسی، سیاسی، علمی، ورزشی و... به ثبت رسیده‌اند.

دو بخش ویژه کارآفرینی و کرونا هم مجموعه‌ آثاری از گونه‌های مستند اجتماعی، مردم‌شناسی، پرتره و... را شامل می‌شوند.



29.2 درصد آثار «سینماحقیقت» مستند اجتماعی است



براساس آمار دبیرخانه چهاردهمین دوره جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت، 29.2 درصد آثار ارسالی ایرانی به دفتر این جشنواره، "مستند اجتماعی" است. این آمار از ارائه‌ی 261 فیلم مستند اجتماعی به این دوره‌ی «سینماحقیقت»، به نسبت 894 فیلم ثبت شده در دبیرخانه این رویداد بزرگ سینمای مستند ایران استخراج شده است.


به گزارش روابط عمومی جشنواره، سال گذشته 210 مستند اجتماعی در دبیرخانه جشنواره سینماحقیقت ثبت شده بود. به این معنا، تولید مستندهای اجتماعی توسط مستندسازان ایرانی در یکسال اخیر، 24.2 درصد رشد داشته است.


عنصر اصلی مستند اجتماعی، آگاهی‌بخشی‌ست که این نشانگر دغدغه‌ی فیلمساز نسبت به اتفاقات پیرامونی زمانه‌ی خویش است. مستندساز اجتماعی، ذهنی جستجوگر دارد، به حقایق می‌پردازد و نسبت به رخدادهای جامعه مسئولیت‌پذیر و اثرگذار است.



ده درصد مستندهای سینماحقیقت «دینی- آیینی» است



امسال دبیرخانه جشنواره سینماحقیقت پذیرای 88 فیلم مستند دینی- آیینی شده که با توجه به آمار کلی 894 فیلم ثبت شده در دبیرخانه این رویداد، مستندهای دینی- آیینی در مجموع حدود 10 درصد کل مستندهای تولیدی یکسال اخیر سینمای ایران را شامل می‌شود.


به گزارش روابط عمومی جشنواره، سال گذشته کارگردانان 47 فیلم مستند دینی- آیینی، متقاضی شرکت در بخش مسابقه ملی جشنواره سینما حقیقت شده بودند که به این معنا، تولید آثار مستند در گونه‌ی دینی- آیینی در ایران، بیش از 87 درصد رشد داشته است.


برخی از این فیلم‌های مستند دینی- آیینی که به دبیرخانه چهاردهمین دوره جشنواره سینماحقیقت ارائه شده‌اند، از مضامینی چون ادیان الهی، مراسم آیینی تعزیه، پیاده‌روی اربعین، ساختن صحن عقیله در کربلا، نذر در محرم، مراسم آیینی ایلامیان «چمر»، زندگی شیعیان استانبول ترکیه در محله زینبیه، مراسم آیینی کاکل‌درو در خراسان جنوبی، مراسم گاچوبندان در سیرجان، پیاده‌روی از حرم حضرت معصومه(س) به سوی مشهد مقدس، مراسم نخل‌گردانی در روستاهای کاشان در عاشورا، مراسم آیینی علم‌گردانی در روستاهای نیشابور، پژوهشگر برتر تاریخ زندگی معصومان(ع)، مراسم شب عروس مولانا در قونیه، غذای نذری در روستای زنگی‌آباد کرمان، امامزادگان شهر دوگنبدان، عاشورا، نذر و توسل به امام حسین(ع)، پیاده‌روی دو جانباز دفاع مقدس به سمت کربلا، مراسم نخل‌برداری در شهرستان تفت، پیاده‌روی دانشجویان در اربعین، کتابخانه مسجد لیله‌القدر، فعالیت گروه جهادی رایت‌العباس پیش از مراسم اربعین، روایت پُرمخاطب‌ترین تعزیه ایران در روستای فدیشه، مراسم شیره‌گیری سنتی خرما در شهرستان رودان، کاروان راهیان نور و کرونا، قارقارا آیینی در خلخال، آداب و رسوم و سنت‌های خواستگاری در دیلمان، خادمان افتخاری زائران اربعین در شهر قم، مراسم تعزیه در سوادکوه، تاثیر فرهنگ مسجد بر جوانان انقلابی تبریز، آیین سقاخوانی در نوش‌آباد کاشان، آیین‌ها و باورهای ایل قشقایی، تعطیل شدن هیات‌های عذاداری به دلیل شیوع ویروس کرونا و برگزاری مراسم در خانه و... برخوردار هستند.


بدیهی است که نمایش هر یک از این آثار موضوعی در سینماحقیقت، منوط به آرای هیات انتخاب بخش مسابقه ملی جشنواره در گروه‌های مستندهای کوتاه، نیمه‌بلند و بلند است.



ثبت‌نام کارگاه‌های تخصصی جشنواره سینماحقیقت آغاز شد



چهاردهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت در بخش کارگاه خود، مجموعه‌ای از مستر کلاس‌ها، گفت و گوها و نشست‌های انتقال تجربه را در اختیار مستندسازان علاقه‌مند قرار می‌دهد.


با توجه به پاندمی کرونا و استفاده از ظرفیت مجازی در شرایط حاضر، این مجموعه برنامه‌ها شامل تعداد و تنوع جذابی از موضوعات و شخصیت‌های ارائه‌دهنده می‌شود.‌


در کارگاه‌های مجازی سینماحقیقت 14، از چهره‌های علمی سینمای مستند نظیر بیل نیکولز و بتسی مک‌لین گرفته تا مستندسازان تحسین شده با تجربیات و شیوه‌های مختلف تولید حرفه‌ای مثل جیمز لانگلی، لویی سیهویوس، فرهاد ورهرام و مهرداد اسکویی حضور داشته و موضوعات متنوعی نظیر مستندهای شخصی، مستندهای زیست محیطی، تعریف و حدود مستند را ارائه می‌کنند.


لذا علاقمندان با سابقه‌ی فیلمسازی یا تحصیلی مرتبط می‌توانند بصورت رایگان در این بخش ثبت‌نام کرده و براساس علاقه‌مندی خود، از هر کدام از موارد ارائه شده در زمان جشنواره به شکل آنلاین استفاده نمایند. بدیهی است پس از ثبت‌نام اولیه و بررسی سوابق ایشان هماهنگی با افراد پذیرفته‌شده انجام خواهد شد.


عموم علاقمندان برای ثبت‌نام اینترنتی ابتدا باید وارد پرتال جشنواره سینماحقیقت به نشانی panel.irandocfest.ir شده و اطلاعات شخصی خود را وارد نمایند؛ پس از تکمیل فرم اولیه، کلید ثبت‌نام را زده و از طریق پیشخوان پرتال روی گزینه‌ی «ثبت‌نام کارگاه‌ها» کلیک کرده و پس از وارد کردن اطلاعات مورد نیاز و کد امنیتی، ثبت‌نام خود را تکمیل نمایند.


آخرین فرصت برای ثبت‌نام کارگاه‌های سینماحقیقت هم روز 10 آذرماه اعلام شده است.



لطفا جایگاه خود را انتخاب کنید

B C A E D